Op 10 en 11 december vond bij stichting RIBO (Scholing, Restauratie en Innovatie in de bouw in Overijssel) in Hengelo de Skills Heroes Beroepenwedstrijd plaats. In twee dagen namen acht leerlingen die op verschillende roc’s in Nederland de mbo-opleiding Restauratie timmeren volgen het tegen elkaar op.

Zij kregen alle acht de opdracht een kozijn of deur te maken, waarbij zij nieuwe en oude technieken met elkaar moesten combineren. De moeilijkheidsgraad was hoog, maar alle leerlingen brachten het er goed vanaf. De uiteindelijke winnaar was Mathieu Rossey uit Parijs. Zijn eerste plaats bewijst dat Frankrijk veel verder is dan Nederland in het opleiden van nieuwe ambachtslieden. Frankrijk kent een zogenaamde Tour de France, waarbij leerlingen gedurende tien jaar bij verschillende aannemers het vak leren. Sam Hendriks (foto's links) uit Westzaan werd tweede en is daarmee de beste leerling timmerman in de restauratie van Nederland. Op de derde plek eindigde Thom Aafjes (foto's rechts) uit Assendelft. Beide jongens volgen hun opleiding aan het Regio College in Zaandam, zijn in dienst bij Bouwmensen Zaanstreek Waterland en werken al enige jaren bij de Zaanse restauratieaannemer Bart Nieuwenhuijs.

Bart Nieuwenhuijs: “Ik ben ontzettend trots op deze jongens. Ik vind het heel belangrijk dat we nieuwe vakmensen blijven opleiden, maar dan moeten leerlingen wel een plek krijgen waar ze het vak kunnen leren. Ik wil ze die plek graag bieden.” Sam maakt door deze eerste plaats kans om mee te gaan naar de World Skills die in 2015 in Sao Paulo, Brazilië, worden gehouden. Sam: “Ik ben hier heel blij mee. En Sao Paulo? Ik ben nog nooit in het buitenland geweest.”

De beroepenwedstrijd in Hengelo vond dit jaar voor het eerst plaats en is een initiatief van Skills Netherlands, stichting RIBO en ROP Nederland (Restauratie Opleidingsprojecten). Sascha Baggerman, directeur ROP Nederland: “Deze beroepenwedstrijd is in mijn ogen een goede manier om de restauratieopleiding en het vakmanschap onder de aandacht te brengen. Steeds minder leerlingen kiezen voor een restauratieopleiding, terwijl het behoud van ons cultureel erfgoed van essentieel belang is. We hebben genoeg werk en stageplekken in de restauratie, maar het kost ons steeds meer moeite om leerlingen te vinden.”

Persbericht van ROP Nederland
Sam Hendriks Nederlands beste leerling-timmerman restauratie