Even voorstellen
Ik ben Bart Nieuwenhuijs (1979) en eigenaar van het gelijknamig restauratiebedrijf. In mijn jeugd verzamelde ik al antieke objecten van Zaanse molens en huizen en was ik actief lid van de modelbouwclub van molen het Pink in Koog aan de Zaan.
Zo is mijn passie voor molens, Zaanse houtbouw en ambachtswerk ontstaan.
Na mijn LTS timmer opleiding ben ik me verder gaan bekwamen via het leerlingstelsel van SPB, ik werkte toen bij de Zeug, een Zaans restauratiebedrijf voor interieurs van Zaanse houtbouw. Na een gespecialiseerde opleiding voor restauratie timmerman en een avondopleiding voor uitvoerder ben ik in 2002 voor mezelf begonnen.

Door zo veel mogelijk 17e en 18e eeuwse Zaanse panden en molens te restaureren of te herbouwen wil ik ervoor zorgen dat er volop werk is voor vaklieden zodat ambachten niet verloren gaan. Daarnaast bied ik leerwerkplaatsen voor jongeren aan die zo de kans krijgen zich te ontwikkelen tot ambachtslieden.
Ik ben actief vrijwilliger binnen diverse historische verenigingen en werkzaam als vrijwillig molenaar bij molen Het Prinsenhof te Westzaan.

Bij restauraties streef ik er naar zo veel mogelijk historisch materiaal te behouden
en daarbij kan ik putten uit een ruime voorraad aan historische bouwmaterialen.
Met mijn restauratiebedrijf wil ik zo authentiek mogelijk Zaanse molens en panden restaureren. Het te restaureren pand onderwerp ik daarvoor aan een grondige analyse ook bestudeer ik archieven, foto’s en tekeningen en heb regelmatig contact met de opdrachtgever.
Van tevoren maak ik een begroting, gesplitst en overzichtelijk. Zelden wordt het budget overschreden.

Ik kies voor kleinschaligheid, zo heb ik goede controle over de kwaliteit en kan ik zelf meewerken. Al ruim tien jaar werk ik met een vaste kern van gespecialiseerde vakmensen met dezelfde bevlogenheid en passie voor het ambachtswerk. Mijn bedrijf bevindt zich dan ook in het topsegment van de houtbouw.